מאמרים

יוד- Iodine

הדפסה

פורסם ביום חמישי, אפריל 1, 2010

 

יוד- Iodine 

יוד משמש כחומר חיטוי, אך בגוף, הינו מינרל קורט החשוב ליצירת הורמוני בלוטת התריס- טירוקסין, האחראי לחילוף החומרים , וחוסר בהורמון מביא בין היתר להשמנה.

איפה היוד נמצא?

במזון המגיע מהים כמו דגי ים- כמו סלומון, הרינג, פירות ים, אצות ים, מלח ים וכן באספרגוס, פטריות, תרד, פולי סויה, זרעי שומשום, זרעי חמניות ושום.

בנוסף היוד קיים ומוסף למי השתיה שלנו ולמלח השולחני.

היוד מגיע לגוף בעיקר דרך שרשרת המזון ממאכלים המגיעים אלינו מהים כגון דגים, ואצות.

בעבר ארצות ששכנו רחוק מהים סבלו ממחסור ביוד ולכן הוחלט להעשיר את המלח השולחני ביוד.

המזון

תכולת היוד במק"ג

דגי מים מלוחים

300-3000 לק"ג בשר

דגי מים מתוקים

20-40 לק"ג בשר

כמות היוד בחלב פרה וביצים

בביצה

נקבעת עפ"י כמות היוד הזמין בתזונה שלהם

18-26

כמות היוד בירקות

משתנה עפ"י כמות היוד בקרקע בה הם גדלו

מלח מועשר ביוד – כפית 1

400

 

לכמה יוד אנו זקוקים ביום (RDA)?

גיל

כמות יוד ליום מק"ג

עד גיל חצי שנה

110

חצי- שנה

130

1-8 שנים

90

9-13 שנים

120

14-18 שנים

150

19-50 שנים

150

50 ומעלה

150

הריון

220

הנקה

290

 

2-4 גרם יוד ליום עלול לגרום למוות!

 

 

מה תפקידו בגוף?

היוד נספג מהמזון למערכת העיכול, נאגר בגוף בעיקר בבלוטת התריס וחיוני לייצור ההורמון תירוקסין, האחראי לחילוף החומרים. בעיה בייצור ההורמון תירוקסין היא בעיה מרכזית ביכולת לרדת במשקל.  (כמובן שלא כול מי שלא מצליח לרדת במשקל יש לו בעיה עם בלוטת התריס והטירוקסין אבל כול מי שיש לו בעיה בפעילות בלוטת התריס (היפותירואידיזם), תהיה לו בעיה לרדת במשקל)

היוד נחוץ גם לגדילה, לבריאות השיער, בריאות הציפורניים והשיניים.

ספרולינה- אצה, נחשבת כמזון על, אחד המרכיבים במוצר BIO-FOOD

ספיגה יעילה של פחמימות, וויסות יצור האנרגיה

חילוף חומרים יעיל של השומנים

ייצור חלבונים בגוף ע"י הריבוזיומים

הפיכת בטא קרוטן לויטמין A

איזון רמת הכולסטרול בגוף

ולבריאות הנפש

חוסר ביוד בגוף:

חוסר ביוד נגרם עקב חוסר בצריכתו מהתזונה, וכן, קיימים מזונות המכונים גויטרוגניים כמו כרוב, פולי סויה, דוחן, חרדל, בוטנים ובטטה, החוסמים את קליטת היוד לגוף.

בישול המזון פוגע בגויטרוגניים ובפגיעה לקלוט יוד מהמזון.

חוסר ביוד מביא ל:

מחלת הזפק- goiter

הפרעות בפעילות בלוטת התריס- ולהשמנה.

תשישות,  התקשות עורקים

בעיות פוריות, חוסר איזון הורמונלי הפלות בחודשי ההריון הראשונים או האחרונים

עיכוב גדילה בתינוקות

יובש בשיער

אי סבילות לקור

במידה ויש חוסר ביוד (ניתן לבדוק בבדיקת דם) ניתן לקחת תוספי תזונה בייעוץ עם איש מקצוע, אך כמו כול דבר צריך להיזהר לא לקחת יותר מידי.

עודף יוד מביא ל:

הפרעות בפעילות בלוטת התריס

צוואר או גרון נפוח, התנפחות בלוטות הרוק, הגברת רוק, תחושת טעם מתכתי

כאב בחניכיים ובשיניים

כאבי בטן, בחילות והקאות

אסטמה

אי סדירות בקצב הלב

צואה שחורה ודם בצואה

תופעות עוריות כמו אקנה, אטופיק דרמטיטיס

לסיכום: צריכת היוד המומלצת היא 150 מק"ג ליום, מומלץ כי סך היוד הנצרך מהתזונה ומהתוספים לא יעבור את ה-1100 מק"ג ליום במבוגרים ו- 200-300 מק"ג ליום אצל ילדים.

מומלץ לבדוק את רמת היוד בדם  מידי פעם ולוודא שאין חוסר.

יוד לא חשוב יותר ממינרלים אחרים אבל חוסר בו מוביל להשמנה….

 

 



Comments are closed.