מאמרים

תמרים – date

הדפסה

פורסם ביום שישי, מאי 14, 2010

תמר!!!

כמה שאני אוהבת תמרים! בעיקר מג'הול, וואו, טעם גן עדן.

תמרים הינם מרכיב מרכזי בדיאטה הים תיכונית. נחשבים כמזון עתיר אנרגיה עקב הסוכר הזמין שיש וכן כמקור טוב לסיבים תזונתיים ומינרלים כמו סידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן ואבץ.  התמר נפוץ ברפואה העממית לטיפול במחלות זיהומיות וסרטן.

בתמר יש שפע של רכיבים תזונתיים חיוניים, הוא עשיר בסוכר המספק אנרגיה זמינה לגוף (ולכן נהדר לפני פעילות גופנית), מכיל אחוז חלבון גבוה יחסית למרבית הפירות (2.3-5.6%), דל מאוד בשומן ועשיר בסיבים תזונתיים.

התמר הוא פרי טבעי לחלוטין, אינו עובר תהליכי עיבוד תעשייתים ואינו מכיל חומרים משמרים ומזיקים כגון סודיום בנזואט, המשמש כחומר משמר בתעשיית המזון או גופרית דו חמצנית, חומר אנטי בקטריאלי שנועד לשפר את מראה הפרי. ההרכב הטבעי של התמר מבטל את הצורך בחומרים אלה. די בקירור על מנת להעניק לו חיי מדף ארוכים.אחסון התמרים במקרר הביתי יסייע לשמור על טעמם וערכיהם התזונתיים לאורך זמן.

למשפחת התמרים הישראלים יש 9 זנים!           

המג'הול

מג'הול

כמובן- "מלך התמרים". פריו גדול מאוד ומרשים, טעמו עשיר, מרקמו נימוח ועסיסי, מכיל רמה גבוהה של אנטיאוקסידנטים- תרכובות פנוליות ועשיר בסיבים תזונתיים וברזל.

חיאני-

חיאני

תמר דל קלוריות בהשוואה לזנים האחרים. צבעו כהה ומבריק, בשרו פריך ובשרני, נאכל טרי ונשמר היטב בקירור וימים רבים בהקפאה. עשיר בסיבים ובסידן ומצוין כחטיף קל ומרענן. מומלץ קפוא!

דקל נור- תמר בעל צבע דבש בהיר. פרי מאורך, בעל מרקם רך למחצה. הרכב הסוכרים בו יוצר את טעמו הייחודי המבדל אותו משאר התמרים. עשיר בסיבים תזונתיים וברזל ובעל תגובה אנטיאוקסידנטית גבוהה ביותר.

אמרי-

אמרי

פרי גדול ומוארך בצבע ענבר, עתיר סיבים, מתוק ומתבלט במרקמו הפריך. מתאים במיוחד למילוי בשקדים ואגוזים. עשיר במינרלים אבץ ואשלגן ובעל תגובה אנטי חימצונית גבוהה.

חדראווי- טעמו כשוקולד, הוא רך, מתוק ונימוח ומכיל רמה גבוהה של תרכובות פנוליות (אנטיאוקסידנטים). עשיר בסיבים תזונתיים ובברזל.

חלאווי-

חלאווי

 רך ומתוק, בעל מראה מוארך, מכיל רמות גבוהות של מגנזיום ואשלגן, ברזל ובעיקר אבץ.

דרי- יבש, מתוק, מכונה "התמר השחור". פרי זה עתיר סיבים תזונתיים, רמות גבוהות של שלגן, עשיר בחומצה פנולית ומכיל את האחוז הגבוה ביותר של ברזל מבין הזנים.

זהידי- יבש, מתוק, בעל מראה מעוגל, צבעו זהוב, עשיר בברזל והעשיר ביותר בסיבים תזונתיים מבין הזנים.

ברהי-

ברהי

תמר מעוגל וצהוב, נאכל טרי ומהקפאה, זמין בחודשים אוגוסט-אוקטובר. בעל טעם עפיץ המשתנה לנימוח ומתוק לאחר הקפאה והפשרה. דל בקלוריות ועשיר בסיבים תזונתיים.

החיאני השחור והברהי הצהוב, מספקים כ-140 קלוריות ל-100 גרם. (כ-2 תמרים)

המגהול, דקל נור, אמרי, דרי, חלאווי, חדראווי וזהידי מספקים כ-270 קלוריות ל-100 גרם! (לא מעט)

מחקר ישראלי חדש, הנערך על ידי חוקרי הטכניון והמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה, בראשותו של פרופ' מיכאל אבירם, מצרף את התמרים לנבחרת ההגנה מפני טרשת עורקים. המחקר מצא, כי לאכילת תמרים מתונה על ידי אנשים בריאים יש השפעה מיטיבה על רמות הטריגליצרידים (שומנים בדם) ועל העקה החמצונית בדם, מבלי להפר את איזון רמות הסוכר בצום או תבנית השומנים בדם. אכילת תמרים בכמות של 100 גרם ביום , בעיקר מסוג חלאווי, למשך חודש ימים על ידי נבדקים בריאים, תרמה לירידה משמעותית של עד 15% ברמות השומנים בדם (הטריגליצרידים) ולהפחתה ניכרת בחימצונו. אכילת התמרים לא הוסיפה למשקל הנבדקים ואף לא העלתה את רמות הכולסטרול או את רמות הסוכר בצום.

אם אתם בדרך לאילת, אני ממליצה לכם לעצור בקיבוץ סמר, כ-20 ק"מ לפני אילת (אם באים מהצפון), על כביש הערבה, יש להם תמרים אורגניים,- טעם מדהים!



Comments are closed.