מאמרים

תסמונת המעי הרגיש – IBS

הדפסה

פורסם ביום ראשון, יולי 11, 2010

תסמונת המעי הרגיש-  IBS

אחד התופעות המרגיזות, זה כשאנחנו לא מרגישים טוב, הולכים לרופא להיבדק, כול הבדיקות- בדיקות הדם והבדיקות הגופניות יוצאות תקינות והוא אומר לנו שאין לנו שום דבר ושאין מה לעשות…

זה בדיוק מה שעובר על אנשים שסובלים מתסמונת המעי הרגיז או המעי הרגיש- IBS.

מה זאת התסמונת הזאת?

מדובר בהפרעה במערכת העיכול.

מה שמרגישים בדר"כ זה כאבי בטן חזקים, תחושת נפיחות, גזים, עצירות ושילשול- אפשר לסבול מכול התסמינים בנפרד או מכולם יחד.

כאבי הבטן מהם סובלים האנשים, מאופיינים בדרך כלל בעוויתות באיזור הבטן התחתונה.

אין לתסמונת חוקיות, היא מופיעה ופתאום נעלמת, לפעמים קשורה למשהו מסויים שאכלנו אבל בדר"כ לא. וזאת הבעיה… כשלא מבינים מה הבעיה, קשה להציע פיתרון.

צריך ללכת לרופא שמתמחה במערכת העיכול- גסטרולוג, ולשלול בעיות אחרות הקשורות למערכת העיכול כגון כרון, קוליטיס או צליאק… במידה והרופא יאמר לנו, לאחר בדיקות שונות, שהוא לא מוצא מה הבעיה- סביר להניח שאתם סובלים מ-IBS- Irritable bowel syndrome.

התסמינים יכולים להיות קלים או חמורים, ולעיתים מפריעים לתפקוד התקין היום יומי, וזה חמור.

מה שהרבה אנשים לא יודעים זה שמערכת העיכול קשורה מאוד למערכת העצבים שלנו. כולנו מרגישים זאת בבוקר כשאנחנו קמים ומאוד מתרגשים- ממבחן, ראיון עבודה או כול דבר אחר מרגש, לטובה או לרעה, ואנחנו רצים הרבה פעמים לשירותים. יש קשר מאוד גדול בין מצב נפשי למערכת העיכול.

חוויה נפשית חזקה וטראומטית משפיעה ישירות על המערכת ומביאה לסינדרום ולבעיות הנלוות אליו.

אז מה עושים?

אין טיפול אחד יעיל עבור התסמונת, הטיפול הוא ניסוי ותעייה ומאוד אישי עבור המטופל.

קודם כול להירגע…  המודעות לכך שיש קשר בין הסטרס שאנחנו חווים ביום יום או אירוע משמעותי קשה שעברנו משפיע, ומחמיר את התסמונת- כבר יכול לעזור לנו.

ומבחינת הרגלי האכילה, מה עושים?

מומלץ לאתר מזונות שאולי משפיעים על התסמינים- כמו לקטוז, קפאין, פרוקטוז.

לא מומלץ להימנע מהם באופן גורף, מומלץ לבצע רישום אכילה, לבדוק כול רכיב בנפרד- לאכול רק אותו, ולבדוק כיצד הגוף מגיב, איך מערכת העיכול מגיבה לאחר האכילה שלו- בסדר, גזים, כאב בטן, שילשול וכו', וכך לדעת האם יש קשר בין מה שאוכלים לתסמונת.

רכיבי מזון והמזונות אשר צריכתם יכולה להוביל לגזים, נפיחות ובמקרים מסויימים לשלשול

רכיב התזונה

המזונות המכילים כמות גבוהה של הרכיב התזונתי

רפינוז

אפונה, יבשה, שעועית יבשה, עדשים, פול, חומוס גרעינים, כרוב, כרוב ניצנים, ברוקולי, אספרגוס

לקטוז

חלב, אשל, לבן, גבינה לבנה

פרוקטוז

דבש, ריבה, שוקולד, פירות יבשים, מיצי פירות, ענבים, תאנה, אגס, תפוח, אפרסמון, דובדבנים, בננה, אוכמניות, בצל, ארטישוק, חיטה ומזונות שהומתקו בפרוקטוז

סורביטול, מניטול וקסיליטול

פירות- אגס, אפרסק, דובדבן, משמש, שזיפים מיובשים ודברי מתיקה ללא סוכר (עוגות ועוגיות כמו של מרמולייט לדוגמא), וכן קורנפלקס מסוגים שונים ללא סוכר כמו קראנצ'ים לדוגמא

סיבים תזונתיים

ירקות, פירות, חיטה מלאה ומוצריה כגון, לחם או קרקר מחיטה מלאה, דגני בוקר מחיטה מלאה- באופן כללי סיבים תזונתיים מאוד מומלצים, אך לעיתים יכולים להקשות על מערכת העיכול ולגרום לגזים ולנפיחות, יש לבדוק…

קופאין ואלכוהול

מאוד מכבידים על מערכת העיכול- קפה, קולה, קקאו, שוקולד, בירה, יין, יש לבדוק את ההשפעה

 הרגלי אכילה שמומלץ ליישם:

  1. יש לאכול לאט, וללעוס טוב את האוכל.
  2. מומלץ לאכול ארוחות קטנות כול 2-3 שעות במשך היום.
  3. מומלץ להפסיק לאכול כשעתיים לפני השינה.
  4. מומלץ להימנע מכמויות גדולות של שומן המכבידות על מערכת העיכול- להימנע מאוכל מטוגן ושמן כמו בשר שמן, בורקס, ג'חנון, מלאווח, נקניקיות, גבינות שמנות.
  5. מומלץ להימנע מאוכל מעובד ותעשייתי.
  6. מומלץ להעשיר את התפריט בסיבים תזונתיים- ירקות ופירות עם קליפה, ברנפלקס, לחם מחיטה מלאה, שיפון, שיבולת שועל, בורגול, אורז מלא, קינואה.
  7. מומלץ לשתות לפחות 2 ליטר מים ביום.
  8. מומלץ מאוד לשלב פרוביוטיקה בתפריט- קודם כול יוגורט ביו 1 ביום וכן לשקול לשלב כדור פרוביוטיקה 1 ביום בנוסף, שברוב המקרים, מנסיון, עוזר ומקל על התסמינים.
  9. להרגעת מערכת העיכול מומלץ לשלב חליטות תה- מנתה, קמומיל או שומר.

 

בנוסף, מאוד מומלץ לשלב פעילות גופנית – לשלב בין פעילות אירובית- שנמצאה כמשחררת לחצים ויעילה כמו פרוזאק, ולשלב גם תרגילי הרפייה ונשימה, כמו יוגה.

 

מומלץ לפנות לדיאטנית לקבלת עזרה ובניית תפריט אישי.

נפש בריאה בגוף בריא!

 



Comments are closed.