מאמרים

פסח

הדפסה

פורסם ביום שבת, מרץ 16, 2013

שמחה רבה שמחה רבה, אביב הגיע פסח בא…

האביב- זמן נהדר להתחדשות, ניקיון פנימי וחיצוני, מזג אויר נהדר, זמן טוב להתחיל בפעילות גופנית…

בשבוע החג המטרה היא לא להעלות במשקל, לא מדברים עכשיו על לחץ לרדת…

אבל עדין, חבל להרוס את מה שהשגנו עד עכשיו ובעזרת חשיבה ושינויים קטנים ניתן לשדרג כל מתכון ולהפחית את כמות השמן, והסוכר, ולהגביר את צריכת הירקות, שלמזלנו אינם חמץ :)

בארוחת החג לא חייבים לטעום מהכול…. גם ביום הזה מומלץ להפעיל חשיבה ותיכנון סביב האכילה.

כדאי להחליט מראש שאוכלים רק חצי מצה במשך כל הערב… חבל לבזבז עליה קלוריות.

קבוצת הפחמימות קבוצת הפירות
מצה- 160-140 קל' ½ יחידה יין מתוק ¼ כוס (60 מ"ל)
מצה קלה- 80-100 קל' 1 יחידה מיץ ענבים ½ כוס (60 מ"ל)
קמח מצה 2 כפות חרוסת-50 קל' 2 כפות
קניידלך בינוני-100 קל' 1 בינוני-גדול
קוגל תפו"א או מצות ½ כוס+ מנת שומן
לטקס- לביבה 1 יחידה+ מנת שומן
עוגית בוטנים/ אגוזים/ קוקוס-150-120 קל' 1 יחידה+ 1-2 מנות שומן

מספר עצות, נכונות לכל יום וגם ליום חג:

  1. אל תגיעו רעבים לארוחת החג- אם מגיעים רעבים מאוד, מאבדים את שיקול הדעת ואז אנו מוצאים את עצמנו אוכלים בשל התחושה ש"מותר לנו, לא אכלנו כל היום…" אוכלים ללא שליטה מכל הבא ליד ,לכן,  אל תדלגו על ארוחות קטנות באותו יום ואת הארוחה העיקרית שמרו לארוחת החג.
  2. בחרו את מה שאתם אוכלים- בחרו לאכול את מה שאתם רוצים ולא בגלל שהמארחת הכינה ושמה על השולחן, או כי לא נעים להעליב את המארחים, או האורחים. הקפידו לבחור מזונות שמכילים פחות שומן וקלוריות. מזון מבושל, מאודה או בגריל עדיף על פני מטוגן, ירקות מכל הסוגים והמינים.
  3. שימו לב לכמויות שאתם אוכלים- זכרו שאוכל אינו משמין, הכמויות שאנו אוכלים הם הבעיה. כמו כן, הביס הראשון, השני והעשירי זהים בטעמם. אכלו כדי להנות ולשבוע.
  4. אכלו לאט- תחושת השובע מורגשת לאחר 20 דקות מתחילת האכילה.
  5. שתייה- פסח הוא החג היחיד בו שתייה של 4 כוסות שלמות של יין או מיץ ענבים מתוק נחשבת כמצווה. וזה המון סוכר וקלוריות. העדיפו מים, סודה או דיאט. לקושיות אפשר להשתמש בכוסות יין קטנות. כוס שתייה ממותקת וגם בכוס יין יש כ-100-150 קלוריות. עדיף לשתות מים ולהשקיע את הקלוריות בפרוסת עוגה קטנה שבה יש 150-200 קלוריות, לבחירתכם…
  6. קינוח- עדיף לבחור קינוח על בסיס פרי. זמן הקינוח הוא זמן מצויין לקום, לסדר, לנקות את הכלים ולעזור.

הצעת תפריט לערב חג (1400 קלוריות)

ארוחת בוקר-מצה קלה (או חצי מצה) או 3 פריכיות+2 כפות גבינה עד 5% שומן +ירק

ארוחת ביניים- גביע יוגורט 1.5% שומן

ארוחת צהרים- 2 מצות קלות (או מצה רגילה) או 5 פריכיות אורז +2 כפות גבינה 5% שומן + ירקות +כפית שמן זית

ארוחת ביניים- מנת פרי

ארוחת ערב (ליל סדר)-

½ מצה קלה או ¼ מצה

חסה, חצי ביצה קשה או רק את הלבן וכפית חרוסת (כוס יין)

קציצת דג גפילטפיש קטנה או פרוסת דג (רצוי אפוי ולא מטוגן)

מרק צח עם קנידלך אחת בינונית

¼ עוף או 100 גרם בשר בקר

תפו"א קטן או חצי כוס אורז מבושל או אפונה מבושלת

ירקות טריים, מבושלים

קינוח- גלידת פירות או לפתן פרי או  סלט פירות

השוואה בין 2 אופציות של ארוחת החג:

האופציה הפחות טובה האופציה היותר טובה
מצה 160 קל' ¼ מצה או ½ מצה קלה 40 קל'
מצה מטוגנת 220 קל'
2 כפות חרוסת 140 קל' להסתפק בכף אחת 70 קל'
2 כפות כבד קצוץ 100 קל'
ביצה 90 קל' רק הלבן 15 קל'
מרור ללא קל' מרור ללא קל'
כוס יין או מיץ ענבים 120-150 קל' מים, סודה או דיאט 0 קל'
מרק ו-2 קניידלך 240 קל' להסתפק בקניידלך אחד 100 קל'
גפילטעפיש 180-200קל' להסתפק בחצי 70 קל'
מנת בשר או עוף 200 קל' להימנע מטיגון 200 קל'
לטקס 120 קל' תפו"א אפוי או אורז 70 קל'
סלטים 50 קל' סלטים והרבה, ירק מבושל 50 קל'
עוגה של פסח 250 קל' להימנע
עוגיה של פסח 100-150 קל' להימנע
50 גר' פיצוחים 320 קל' סלט פירות 100 קל'
סה"כ כ-2000 קל' סה"כ כ-700 קל'

מתכונים

לחמניות  10-12

החומרים הדרושים:

1/3 כוס שמן

2 כוסות מים

1 כפית מלח

2 כפיות סוכר

קורט אבקת אפיה

2 כוסות קמח מצה

4 ביצים

אופן ההכנה:

  1. להרתיח בסיר את השמן, המים, המלח, הסוכר ואבקת האפייה ולערבב עד לקבלת תערובת אחידה.
  2. להסיר מהאש
  3. להוסיף לסיר את הקמח ולערבב היטב, להניח להתקרר
  4. להוסיף את הביצים תוך ערבוב
  5. לצקת כדורים על נייר אפיה – עם רווח בין כדור לכדור
  6. לחמם תנור לחום בינוני- גבוה ולאפות כ- 45 דקות.

סלט פטרוזיליה – 3 מנות, 40 קלוריות למנה

החומרים הדרושים:

1 צרור פטרוזיליה טרייה

1 בצל בינוני קצוץ

3 כפיות שמן זית,

מיץ לימון לפי הטעם

אפשר להוסיף פלפל ירוק חריף

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את הפטרוזיליה, מסירים את העלים מן הגבעולים וקוצצים דק, שמים בקערת הגשה.
  2. מוסיפים את יתרת החומרים, מערבבים היטב ומשהים כ- 30 דקות לפני ההגשה.

סלט ניסואז- 3 מנות, 40 קלוריות למנה

החומרים הדרושים:

1 חסה שטופה ומיובשת היטב

2 מלפפונים פרוסים

2 עגבניות חתוכות לפלחים

בצל בינוני פרוס לטבעות

300 גר' שעועית ירוקה או צהובה

120 גר' טונה משומרת במים, מסוננת, או טונה בשמן מסוננת

2 ביצים קשות חתוכות לרבעים

2 תפו"א מבושלים, קלופים וחתוכים לקוביות.

הרוטב:

4 כפיות שמן זית

2 כפיות חומץ

מלח  ופלפל לפי הטעם ( אפשר להוסיף ½ כפית מיונז)

אופן ההכנה:

  1. מרפדים קערה בעלי החסה ועורכים עליהם מלפפונים, עגבניות , בצל ושעועית
  2. מפוררים את הטונה ומוסיפים לסלט עם הביצה והתפו"א
  3. טורפים יחד את חומרי הרוטב ומגישים בכלי נפרד לצד הסלט.

מטבל אבוקדו – 4 מנות

החומרים הדרושים:

1 אבוקדו בינוני

מיץ מחצי לימון

בצל קטן קצוץ דק

פלפל ירוק בינוני מנוקה מגרעינים וקצוץ

גמבה בינונית קצוצה

טיפות אחדות של טבסקו (לבחירה) או כוסברה קצוצה

מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה:

בקערה גדולה מועכים את האבוקדו עם מיץ הלימון, מוסיפים את הירקות ומתבלים בטבסקו, מלח ופלפל.

פשטידת תרד – 8 מנות, 125 קלוריות למנה (תבנית פיירקס בינונית)

החומרים הדרושים:

חבילת תרד מוקפא, מופשר וטחון ( 400 גר')

2 גביעי גבינה 5% (500 גר')

2 ביצים

שקית מרק נמס דל קלוריות

בצל מגורד

קורט פלפל שחור,אבקת שום

90 גר' גבינה צהובה

אופן ההכנה:

  1. מחממים יחד את כל חומרי הפשטידה. משמנים את התבנית בתרסיס שמן ושוטחים בתוכה את הבלילה. (ניתן להשתמש בנייר אפייה)
  2. אופים כ- 30 דקות
  3. מפזרים למעלה את הגבינה הצהובה המגורדת ומחזירים לתנור ל- 5 דקות נוספות עד שישחים.

פשטידת הרועים

החומרים הדרושים:

בצל גדול

500 גרם בשר טחון ( בשר רזה)

4 תפו"א בינוניים

1 ביצה

מלח ופלפל לפי הטעם

שום

פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:

  1. לחמם את הבשר הטחון ,על מחבת טפלון, לשפוך את השומן ( לפורר תוך כדי חימום)
  2. לטגן בכף שמן את הבצל ולהוסיף לבשר. להוסיף ביצה ולערבב.
  3. לתבל במלח, פלפל, שום ופטרוזיליה. בסיר נפרד לבשל במי מלח את תפוחי האדמה עד שיתרככו. להסיר מהאש, למעוך,להוסיף 2 כפות שמן, מלח ופלפל לפי הטעם.
  4. לחמם תנור לחום בינוני עד גבוה
  5. לשמן תבנית ( או להניח נייר אפיה). להניח את תערובת הבשר הטחון ועליה את מחית תפוחי האדמה.

אפשר לשלב בתפוחי האדמה כרובית מבושלת.

חג שמח!!!





השאירו תגובה