מאמרים

סוכר או סוכרזית? מה עדיף?

הדפסה

פורסם ביום חמישי, דצמבר 31, 2009

סוכר או סוכרזית? מה עדיף?

ננסה לענות על שאלה שכיחה זאת.

סוכר- פחמימה פשוטה (סוכרוז) המופקת מסלק או קנה סוכר.

סוכרים ניתן למצוא גם בפירות, דבש, ריבה, שתיה מתוקה וכל דבר אחר שמכיל סוכר (עוגות, עוגיות וממתקים).

כפית סוכר = 5 גרם סוכר = 20 קלוריות! וזה לא נורא…

השאלה היא כמה כפיות סוכר צורכים ביום?

אדם ששותה 5 כוסות קפה ביום, כל אחת עם 2 כפיות סוכר, מגיע כבר ל-10 כפיות סוכר ביום- וזה כבר מוגזם, כ-200 קלוריות ביום רק מסוכר.

קלוריות ריקות שלא נותנות לנו שום ערך תזונתי.

מה עם הסוכר הסמוי שאנחנו אוכלים או שותים, בבקבוק קולה אישי יש 7 שקיות סוכר! זה כמו לקחת כוס מים ולהכניס לתוכה 7 כפיות סוכר, שוב, זה כבר ממש הרבה …

גם ביוגורטים לדוגמא, כל 5 גרם פחמימה שרשום= כפית סוכר. ניתן לראות כמה סוכר הוסיפו ליוגורט. בגביע קטן סטנדרטי של 150 מ"ל יש בדר"כ 3 כפיות סוכר, שוב סוכר סמוי שאנחנו צורכים.

הבעיה עם צריכת הרבה סוכר, שהיא גורמת להפרשה מוגברת של אינסולין, הורמון שמופרש מהלבלב, המעודד אגירת שומן וכן מכניס את הסוכר לתאים ואז התחושה היא של חוסר אנרגיה ודחף לצרוך עוד מתוק, וזאת הבעיה. מתוק מביא לעוד מתוק… עודף של הרבה קלוריות ריקות ודרך סלולה להשמנה.

הרבה סוכר גם גורם לגוף להפריש ויטמינים מקבוצת B, ולכן עקב צריכת הרבה סוכר אנחנו מאבדים ויטמינים חיוניים מהגוף.

לא מומלץ לצרוך יותר מ-2 כפיות סוכר ביום סה"כ.

אגב, אין הבדל משמעותי בין סוכר לבן לסוכר חום, חבל על הכסף… סוכר חום לא בריא! ולא מקור לויטמינים ומינרלים. נכון, הוא קצת פחות מעובד מהסוכר הלבן, ונכון, יש בו קצת יותר ויטמינים ומינרלים, זה למעשה סוכר לבן שהוחזרה לו המולאסה בה יש קצת ויטמינים ומינרלים.

רוצים לקבל ויטמינים- איכלו ירקות! אל תרגישו שאתם בסדר בזה שאתם צורכים סוכר חום, וזה נותן לכם אור ירוק לצרוך יותר סוכר… ממש לא!

חבל על הקלוריות ועל הבריאות.

 

 

ומה לגבי הסוכרזית?

מבין כל הממתיקים המלאכותיים הקיימים בשוק אני ממליצה על הסוכרלוז (sucralose) או בשמו המסחרי- splenda, שפותח בשנת 1976.

הסוכרלוז מתוק פי 500-600 מסוכרוז (סוכר), מיוצר למעשה מסוכר אך מבנו הכימי שונה ולכן לא נספג לגוף ולא מספק קלוריות.

סוכרלוז נותן את תחושת המתיקות של הסוכר ללא הקלוריות.

הוא יציב בטמפרטורות גבוהות ולכן יכול לשמש כתחליף לסוכר באפייה.

ניתן לשימוש לכלל האוכלוסייה כולל נשים הרות ומניקות וכן ילדים.

מתאים גם עבור חולי סכרת.

עכשיו כשהבנו קצת יותר לגבי סוכר וסוכרזית, מהי התשובה?

ובכן, לחולי סכרת ואנשים עם היפר טריגליצרידים-שומנים גבוהים בדם, לא מומלצת צריכת סוכר ולכן עדיפה האופציה של הסוכרזית.

לגבי כלל האוכלוסייה, הכול עניין של כמות!

2 כפיות סוכר ביום, שהן 40 קלוריות, לא נורא, ואין בעיה להמשיך לצרוך ואין סיבה לעבור לסוכרזית.

ניתן לחסוך את ה-40 הקלוריות האלה ולשתות עם סוכרלוז.

הבעיה היא בעיקר הסוכר הממתקים והשתיה המתוקה שאנו צורכים- ששם מגיעים גם ל-60 כפיות סוכר ביום ויותר, וחבל…

כמו בכול דבר בתזונה, הכול עניין של כמות ואיזון, סוכר או סוכרזית? השאלה היא כמה סה"כ צורכים ביום.



תגובות שהושארו

  1. מאת בדק בית:

    כל הכבוד אחלה מאמר- באמת עזרת לי הרבה- תודה

  2. מאת נדב:

    יופי של כתבה!!

  3. מאת לימור:

    "כמו בכול דבר בתזונה, הכול עניין של כמות ואיזון"
    אהבתי :)

  4. מאת דניאל:

    כל הכבוד אחלה מאמר… שפה רהוטה וברורה וכל מילה לעניין אהבתי!

  5. מי שמעיין בכל האתרים של הצימרים השונים מגלה שכיום הם נוטים לתזונה טבעית. כל זה בא לרמוז שממתיקים טבעיים כמו סטיויה יותר בריאים מהממתיקים המלאכותיים, אחרים הצימרים לא היו בוחרים באוכל אורגני וטבעי.

  6. אנשים שהולכים לקנות דירה במיליון שקל בחלק מהמקרים עושים בדק בית בכדי להיות בטוחים שמה שהם קונים זה מוצר שאכן שווה את הסכום הגבוהה שהם משקיעים. ניתן לומר שאת אותו העקרון יש לקחת גם לתחום של תזונה, אני באמת חושב שהגוף שלי שווה הרבה כסף (תחשבו כמה אדם מוכן לשלם על מנת להנצל ממחלה קשה).

    יש לחקור את הרכיבים של המוצרים השונים, זו לפחות דעתי

  7. מאת מיה:

    רק ככה נשארים רזים! הכל עניין של כמות!!! אפשר לאכול הכל… רק לא הכל יחד…. וקצת, רק קצת מכל דבר! מניסיון אישי נשארים רזים!!!

  8. מאת מיה:

    אהה וספורט!!!

  9. מאת ריטה:

    אני רוצה לדעת מה זה פרוקתוז ומה זה גלוקוז , ועם מותר להשתמש בהם גם לחולי סוכרת

  10. מאת ערן:

    יופי של מאמר. תודה. מה לגבי סטיביה ואגבה? שני ממתיקים טבעיים.

  11. מאת גל פלג:

    קשה למצוא תשובה טובה כמו זו, בעיקר בדור של מיליוני מחקרים סותרים.
    אז תודה רבה, את אחלה בחלה.(:

  12. מאת מעיין שלוסר:

    תודה רבה :)

  13. מאת אליהו:

    מאמר מעניין!
    תודה!!!!!!!!!!!!!

  14. מאת אורה:

    כל דבר אני ממתיקה בסוכרזית ולא הבנתי אם יש הגבלה בצריכה. יש אומרים שגם סוכרזית משמינה, נכון?

  15. מאת ציפי ברששת:

    תודה על ההסבר . נהנתי לקרוא ממש ברור

  16. מאת ציפי ברששת:

    תודה לכם על ההסבר היה לי ברור מאוד .רק חשוב לי לדעת מה ההבדל בין כל הממתק של הסוכרזית כלום דומים בקלוריות ולא גורמים נזק לגוף .ועד כמה אפשר ביום לקחת ..תודה

  17. מאת מעיין שלוסר:

    ציפי שלום ותודה על תגובתך.
    מצורף קישור לכתבה בה יש הסבר על ממתיקים וכמות יומית מומלצת.
    בגדול אני פחות בעד ממתיקים, תנסי להרגיל את עצמך לכמויות קטנות יותר, גם של סוכר וגם של ממתיקים.
    רק בריאות
    מעיין
    %D7%9E%D7%9C%D7%90%D7%9B%D7%95%D7%AA%D7%99%D7%99%D7%9D

  18. מאת מעיין שלוסר:

    שלום אורה,
    סוכרזית לא מומלצת בכמות גדולה, היא לא משמינה אך לא בריאה.
    נסי להרגיל את עצמך לצרוך פחות סוכר וסוכרזית.
    בהצלחה
    בריאות
    מעיין

  19. מאת מעיין שלוסר:

    שלום ערן, ותודה :)
    סטיביה ממתיק טבעי, עלים, למי שטעים אחלה, אבל כמו שאני אומרת, כרגע מאושר לשימוש עד המחקר הבא…
    אגבה- סירופ מתוק המופק מקקטוס, מתנהג כמו סוכר, אינדקס גליקמי קצת יותר נמוך אבל יש להתייחס אליו כסוכר לכל דבר.

    בריאות :)

  20. מאת מעיין שלוסר:

    שלום ריטה,
    שניהם סוכרים, בסופו של דבר הגוף מפיק מהם אנרגיה, מותר לחולי סכרת, העניין הוא הכמות!
    ממליצה ללכת להתייעץ עם דיאטנית.
    בריאות :)

  21. מאת מכאל שלום:

    תודה מענין

  22. מאת אילר:

    מאולה

  23. מאת נעמי:

    האם צריכה של 5-7 סןכרזית ביום היא מוגזמת?
    תודה מאמר מעניין



השאירו תגובה