מאמרים

פרוביוטיקה

הדפסה

פורסם ביום שישי, ינואר 15, 2010

פרוביוטיקה:

פרו=בעד. ביוטיקה- BIO= חיים!

משמעות המילה פרוביוטיקה היא בעד החיים, תומך בחיים- וזה כולל בתוכו- מזון, חמצן ומים.

משתמשים במילה זו כדי לתאר ולהכליל יותר מ-400 זנים של חיידקים- יצורים מיקרוסקופיים טובים! שרובם מצויים באופן טבעי בגוף, רובם במערכת העיכול.

החיידקים האלה מהווים כ-1.5 ק"ג! ממשקל גוף ממוצע של אדם בוגר.

חיידקים בדר"כ מקבלים עבורנו משמעות של משהו רע, שלילי, שמעורר מחלות. אבל ישנם זנים רבים של חיידקים שנמצאים בגופנו באופן טבעי, חיים איתנו בסימביוזה (שיתוף פעולה) הם זקוקים לנו, ואנו זקוקים להם!

בשביל מה אנו זקוקים להם?

מצאו במחקרים כי החיידקים הפרוביוטיים עוזרים למערכת החיסון שלנו להילחם בחיידקים וירוסים ופטריות שחדרו לגופנו.

הם עוזרים לנו להיפטר מרעלים שנכנסו לנו דרך האוכל למערכת העיכול, היכולים לגרום למחלות אוטואימוניות (מחלות בהן מערכת החיסון תוקפת את עצמה כגון סכרת, כרון וצליאק), הם עוזרים במניעת אלרגיות וסרטן.

החיידקים עוזרים לנו לספוג ולעכל טוב יותר את האוכל, ובכך עוזרים לעיכול, למי שסובל ממעי רגיז, אי סבילות ללקטוז, גזים, עצירות ובעיות אחרות במערכת העיכול.

הם מייצרים עבורנו חומרים מזינים כמו ויטמינים מסויימים כמו ויטמין K, ואנטיאוקסידנטים.

מה פוגע באוכלוסיית החיידקים הטובים?

קודם כול שימוש באנטיביוטיקה. לקיחת אנטיביוטיקה הורגת את כול החיידקים הרעים והטובים ללא אבחנה בינהם, ולכן במידה וצרכתם אנטיביוטיקה, מומלץ לקחת אחר כך תוסף פרוביוטיקה.

מה עוד?

  • שוב, הסטרס שאנו חיים בו מפר את האיזון בין החיידקים הטובים והרעים במעיים, לטובת החיידקים הרעים.
  • לקיחת תרופות מסוימות כגון תרופות נוגדות חומצת קיבה, גלולות, סטרואידים.
  • תזונה עתירת פחמימות וסוכרים מעובדים- אצל ילדים ומבוגרים מעודדת את הפלורה- החיידקים "הרעים" במעיים, ושוב, הפרת האיזון.

איך "משיגים" את החיידקים הטובים?

משתמשים בחיידקים אלו להתססת מזונות, בעיקר יוגורטים. כול יוגורט שכתוב עליו ביו- למעשה מכיל חיידקים טובים, פרוביוטיקה.

תשתדלו לצרוך יוגורט ללא סוכר, ניתן לשלב בו גרנולה, פרי, זרעי פשתן.

פרוביוטיקה נמצא גם ביוגורטים על בסיס סויה.

ההמלצה לצרוך יוגורט ביו אחד ליום.

 

אבל זה לא מספיק…. ישנם מזונות פרביוטיים, האהובים על החיידקים הטובים, ומעודדים את גדילתם ויצירת החומרים הטובים והמזינים במעיים כמו הויטמינים והאנטיאוקסידנטים, וחשוב לשלבם בתפריט היומי.

מהם?

הסיבים התזונתיים- פחמימות מורכבות, שהגוף שלנו לא יודע לעכל ולפרק, אך הם חומר חיוני לחיידקי המעיים הטובים!

כמו לדוגמא- FOS- פוליסכרידים המצויים באופן טבעי בפירות ובירקות, כמו בננות, שום, בצל, עגבניות, חיטה ושעורה.

מבחינת המלצה מומלץ שלפחות 20% מהתפריט שלנו צריך להכיל פחמימות מורכבות כאלה העשירים בסיבים תזונתיים- פירות וירקות עם קליפה, קטניות ודגנים מלאים.

אין כמו האוכל, אך מה לגבי תוסף?

תוסף פרוביוטי מומלץ לאחר נטילת אנטיביוטיקה או כשיש בעיות במערכת העיכול כגון- עצירות, שילשול, מעי רגיז, ומקרים חמורים יותר כגון כרון, כוליטיס.

ילדים ותינוקות יכולים ליטול את תוסף הפרוביוטיקה שבא באבקה, כשהוא מהול במים או חלב.

תמיד טוב לשמור את התוסף במקרר. יש להימנע מלחשוף אותו לחום ושמש ישירה, לחות וחמצן.

הקפידו לאכול יוגורט ביו 1 ליום, לשלב סיבים תזונתיים ולהיות רגועים יותר!




השאירו תגובה