פורסם ביום שישי, ינואר 15, 2010
סיבים תזונתיים הם בעצם פחמימות מורכבות, כאלה שהגוף שלנו לא יודע לפרק במערכת העיכול, ולכן הם גם לא נספגים לגוף ואינם מכילים קלוריות.
הם בעצם חלק מהמזון הפחממתי, את המזון אנו מעכלים אבל את הסיבים שבו לא, אנו מפיקים את היתרונות התזונתיים ללא תוספת קלוריות.
איזה אוכל מכיל סיבים תזונתיים:
קליפות של ירקות ופירות, כול ירק ופרי מכיל סיבים תזונתיים, אבל הסיבים הם בעיקר סביב הקליפה. לכן מומלץ לא לקלף את הירקות והפירות ולא לשתות אותם כמיץ אלה לאכול אותם כמו שהם.
קטניות- סויה, אפונה, שעועית, עדשים מכול הסוגים, חומוס, פול.
אגוזים ושקדים מכול הסוגים.
חיטה מלאה, ביופלקס, ברנפלקס, לחם מלא, שיפון, שיבולת שועל, קוסקוס מלא, פסטה מלאה, בורגול.
הסיבים התזונתיים אינם נהרסים בתהליך הבישול.
מומלץ מאוד לשלב כל ארוחה בסיבים תזונתיים.
היתרונות באכילת סיבים תזונתיים:
מי שלא רגיל לצרוך סיבים תזונתיים, מומלץ להוסיף מזון עתיר בסיבים בהדרגה. עלייה חדה בכמות הסיבים בתזונה יכולה לגרום לאי נוחות בבטן ולגזים.
הסיבים סופחים אליהם הרבה נוזלים ולכן חשוב במיוחד לשתות מספיק כשצורכים הרבה סיבים תזונתיים, לפחות 2 ליטר מים ביום!
כמות הסיבים התזונתיים המומלצת היא 20-30 גרם סיבים תזונתיים ביום.
צריכת סיבים תזונתיים בכמות גדולה מידי (מעל 50 גרם) עלולה לגרום לנפיחות, גזים, שלשול/עצירות וכן להפריע לספיגת רכיבי תזונה חיוניים.
כל עוד הדבר אפשרי, מומלץ לצרוך את הסיבים באמצעות המזון בלבד! וזה גם לא כל כך מסובך…
אך, במידת הצורך ניתן להוסיף תכשירים, המכילים סיבים תזונתיים בצורה מרוכזת, לאחר התייעצות עם איש מקצוע.
מומלץ לבדוק את כמות הסיבים התזונתיים במזון לפי הסימון התזונתי. ולהעדיף מזונות עם יותר סיבים תזונתיים.
הנחיות להעלאת צריכת הסיבים התזונתיים:
תכולת סיבים תזונתיים במזונות (גרם ב-100 גרם מזון):
דגנים |
|
גריסי פנינה |
15.6 |
בורגול |
18.3 |
קורנפלור |
0.9 |
סולת |
2.7 |
סובין שיבולת שועל |
15.9 |
קוואקר (שיבולת שועל) |
10.3 |
סובין חיטה |
42.4 |
קמח חיטה מלאה |
12.6 |
קמח לבן |
2.7 |
אטריות |
2.4 |
אטריות מחיטה מלאה |
11.8 |
אורז חום |
3.5 |
אורז לבן |
1 |
תפוחי אדמה אפויים ללא קליפה |
1.5 |
תפוחי אדמה אפויים עם קליפה |
4 |
בטטה (מבושלת) |
3 |
תירס, גרעינים מבושלים |
3.7 |
קטניות |
|
שעועית לבנה יבשה |
17 |
עדשים יבשות |
10.6 |
חומוס יבש |
10.7 |
פולי סויה |
15.2 |
טופו |
1.2 |
אגוזים, גרעינים, זרעונים |
|
בוטנים קלויים |
8 |
חמאת בוטנים |
6 |
שקדים קלויים |
11.2 |
אגוזי קשיו קלויים |
6 |
אגוזי פקאן קלופים |
6.5 |
אגוזי מלך קלופים |
4.8 |
שומשום |
11.2 |
גרעיני חמניות |
6.3 |
טחינה |
9.3 |
פרג |
20.9 |
ירקות |
|
תרד |
2.6 |
עגבניות |
1.3 |
שעועית ירוקה |
1.8 |
ברוקולי |
2.8 |
כרוב אדום |
2 |
גזר |
3.2 |
כרובית |
2.4 |
מלפפון |
1 |
חסה |
1.7 |
פטריות |
1.3 |
בצל |
1.6 |
בצל ירוק |
2.4 |
פטרוזיליה |
4.4 |
פלפל ירוק |
1.6 |
גרגר נחלים |
2.3 |
פירות |
|
תפוח עץ עם קליפה |
2.2 |
תפוח עץ ללא קליפה |
1.9 |
משמש מיובש |
7.8 |
בננה |
1.6 |
תאנים מיובשות |
9.3 |
אשכולית |
0.6 |
קיווי |
3.4 |
מלון |
0.8 |
תפוז |
2.4 |
אפרסק |
1.6 |
אגס |
2.6 |
ענבים |
0.7 |
צימוקים |
5.3 |
תות שדה |
2.6 |
אבטיח |
0.4 |
על רוב המזונות שמכילים הרבה סיבים תזונתיים כמו שהטבע יצר והתכוון שנאכל אין סימון תזונתי, ואין צורך באמת לשבת ולחשב כמה סיבים אכלתי היום.
חשוב כקו מנחה, לאכול הרבה מזונות מהצומח, שעשירים בסיבים תזונתיים ומאוד מאוד תורמים לבריאות שלנו-
כל הזדמנות לשלב ירק עם קליפה, גם אם זה לא ממש קערת סלט ענקית, אז לפחות פרוסת עגבניה או גמבה לדוגמא… ואם לא בא לנו סלט אז ירק מבושל.
מזכירה לכם שהסיבים לא נהרסים בבישול.
חשוב לשלב פירות טריים עם קליפה (לא אבטיח.. אבל תפוח נניח ) ולא לשתות מיצים טבעיים סחוטיים שמכילים הרבה סוכר ואין בהם כמעט סיבים.
לשלב אגוזים ושקדים, במקום לאכול לחם לבן- נעדיף לחם מחיטה מלאה או שיפון, קוואקר, גרנולה וכו'.
ולא לשכוח לשתות במקביל הרבה מים, אחרת תסבלו מגזים ובעיות במערכת העיכול.
הבריאות שלנו בידיים שלנו!
אין צורך לקחת תוספים של סיבים באבקה או לשתות משלשלים או תה טיבטי למניעת עצירות, פשוט לאכול סיבים תזונתיים ולעשות המון בשביל הבריאות שלנו.
כל הזכויות שמורות © האתר נבנה ע"י 360Signals בניית אתרים ועוצב ע"י Vinylio
מה תכולת הסיבים בחומוס ושעועית יבשה ללא הקליפות. אני צריכה דווקא דיאטה דלת סיבים. תודה דינה
הי דינה, אני לא יודעת מהו הרקע הרפואי שלך, אבל אין לי נתון לגבי כמות הסיבים בחומוס ושעועית ללא הקליפה. בכל מקרה ממליצה לך לגשת לדיאטנית לבניית תפריט מסודר דל סיבים.
הרבה בריאות,
מעיין
מעין שלום,
מטבלת הערכים שצירפת,אני מבין שעוגת פרג היא מקור מצוין לסיבים תזונתיים.האם אפשר להסתפק רק בפרג?(חובב פרג מושבע).
שלום יגאל,
פרג הוא מקור טוב לסיבים, לא הייתי מסיקה מזה שעוגת פרג היא מקור טוב לסיבים
דרוש הרבה פרג כדי לקבל מספיק סיבים ביום, בעוגה אתה מקבל גם הרבה שומן וסוכר שפחות מומלץ.
בכלל כלל זהב בתזונה נכונה זה לגוון את האוכל.
ממליצה לך לאכול שפע ירקות ופירות עם קליפה כדי לקבל סיבים תזונתיים בתפריט ויטמינים ואנטיאוקסידנטים.
הרבה בריאות
מעיין
נכתב כי יש לצרוך כ20-30 גרם סיבים ביום. אולם, אם רוב התפריט היומי שלי מבוסס על ירקות, שקדים, בורגול וכו׳ אני מניחה שאני צורכת ביום יותר מכמות זו. האם לא מומלץ לצרוך מעבר ל20-30 גרם?
שירלי שלום,
לא מומלץ לצרוך יותר מ-50 גרם סיבים ליום.
זה מאוד מקשה על מערכת העיכול.
אני רואה שאת אוכלת מאוד בריא, ומניחה שאת אוכלת הרבה סיבים וזה מצויין.
לא לשכוח לשתות גם הרבה מים!
בריאות,
מעיין