מאמרים

אלכוהול

הדפסה

פורסם ביום שישי, מרץ 12, 2010

אלכוהול:

אלכוהול איננו שתייה, הן משום שהוא מספק קלוריות- 1 גרם = 7 קלוריות, כמעט פי 2 מסוכר, והן משום השפעותיו הרבות על תפקוד הגוף.

וכמו כל דבר בתזונה, הכל עניין של איזון ומינון.

בארץ לא אוהבים להמליץ לשתות אלכוהול, אבל בכמות הנכונה זה יכול להיות גם בריא.

ערכים תזונתיים למשקאות אלכוהוליים:

אלכוהול מכיל יחסית הרבה קלוריות.

בכל גרם אלכוהול יש 7 קלוריות. לכן, ככל שאחוז האלכוהול גבוה יותר, המשקה עשיר ביותר קלוריות.

  • מנת אלכוהול המקובלת, מה שנקרא one drink , מכילה כ-15 גרם של אלכוהול (אתנול) נקי.
  • פריט

    קלוריות

    פחית בירה

    150

    כוס בירה גדולה

    300

    כוסית יין לבן

    80

    כוסית יין אדום

    100

    כוסית יין מתוק

    150

    כוסית וויסקי, וודקה וכו'

    250

    כוסית עראק

    150

    קוקטיל אלכוהול ומיץ כמו ג'ין וטוניק

    250

    כוסית ורמונט

    150

    כוסית שמפניה

    50

    כוסית קטנה ליקר בננות

    100

    כוסית קטנה דרמבויי

    100

    כוסית קטנה קמפרי

    80

    כוסית קטנה אייריש קרם

    80

    אלכוהול נספג לדם במהירות רבה, כ-40% ממנו נספגים בקיבה והיתר במעי הדק.

    ספיגת האלכוהול מהירה יותר אם שותים אותו עם משקאות מוגזים, כמו סודה, בתוך דקות ספורות מגיע האלכוהול מהדם אל המוח.

    השפעת האלכוהול חזקה יותר אם הוא נצרך על קיבה ריקה .

    נשים משתכרות מהר יותר מגברים, בשל רמת האנזים המפרק אלכוהול (אלכוהול דהידרוגנז) שנמוכה יותר אצל נשים.

    ובכן- כמו כול דבר באלכוהול יש רע ויש טוב.

    מה לא טוב באלכוהול?

    • אלכוהול עלול לגרום לשינויים חדים במצב הרוח. אצל אנשים מסוימים הוא גורם אפילו, בכמות קטנה, לעייפות, לישנוניות ולירידה במצב הרוח.
    • אלכוהול ממכר ומביא לשינויים באישיות, עלול לגרום להתנהגות אלימה ונמצא כגורם משמעותי לתאונות דרכים ותאונות עבודה.
    • בכמות גדולה לאורך זמן עלול האלכוהול לגרום להתפתחות סוגי סרטן, מחלות לב, אירועים מוחיים, מחלות כבד (כבד שומני, שחמת) ולאצהיימר.
    • במחקרים נמצא שנשים ששתו עד 5 משקאות בשבוע העלו את הסיכון ללקות בסרטן השד.
    • אלכוהול גם משפיע על פעילות תרופות רבות.
    • אלכוהול  מעלה את רמת הסוכר והשומנים בדם.
    • כמויות גדולות מדי ממנו לאורך זמן גורמות לאימפוטנציה בגברים עקב כך שאלכוהול מוריד את רמת הטוסטוסטרון (הורמון מין זכרי) ומעלה את רמת האסטרוגן (הורמון מין נקבי).
    • ואם כל זה לא מספיק, אז האלכוהול גם גורם לחסר בויטמינים ובמינרלים ותורם להשמנה.

    מיתוס: יין ובירה מכילים מעט אלכוהול, ולכן הם לא ממכרים.

    האמת: מה שקובע בעניין זה הוא לא סוג השתייה אלא הכמות שלה.

    הידעת? שתייני בירה ויין סובלים מבעיות בריאות לא פחות משתייני וויסקי או וודקה.

    ונעבור לחלק הכיפי יותר בכתבה-

    מה טוב באלכוהול?

    • בכמות מתונה, עד 2 כוסות יין, או 2 כוסיות וויסקי ליום, הוא עשוי להעלות את רמת הכולסטרול הטוב ולסייע במניעת אלצהיימר, מחלות לב וכלי דם.
    • יין אדום יבש מכיל פוליפנולים המשמשים כנוגדי חמצון – אנטיאוקסידנטים , יעילים.
    • כמו כן, בכמויות קטנות האלכוהול מסייע בהעלאת התיאבון, ויכול לשפר מצב רוח אצל חלק מהאנשים.

    יין:

    כבר בתלמוד נאמר "לכשחסר יין- נעשות התרופות חיוניות".

    מומחים מסכימים כי צריכה מתונה של יין קשורה בהפחתה של תחלואה בעולם המודרני ממחלות לב וכלי דם, סרטן ועוד.

    יין הוא תוצר תסיסה של ענבים או צימוקים ומכיל 3 רכיבים דומיננטים בעלי השפעות מגוונות:

    1. אלכוהול- שאחוזו משתנה על פי סוג היין.
    2. פחמימות- סוכר, שכמותן  תלויה גם היא בסוג היין.
    3. פיטוכימיקלים- המצויים בעינב ובקליפתו.

    האלכוהול או האתנול המצוי בכל המשקאות האלכוהוליים הוא כנראה גורם משמעותי בהפחתת הסיכון להתקפי לב שנמצא בקרב צרכנים של יין או בירה.

    האלכוהול מעלה את רמת ה-HDL בדם, שיכול לפנות ולמנוע הצטברות ושקיעת שומנים בדפנות כלי הדם.

    יש לו גם פעילות חזקה במניעת קרישיות יתר של הדם.

    אפקט חשוב של היין קשור למשפחה ייחודית של פיטוכימיקלים- פוליפנולים ופלבנואידים המצויים בעינב עצמו ומרוכזים מאוד בקליפתו.

    חומרים אלה הם אנטיאוקסידנטים חזקים שפועלים נגד רדיקלים חופשיים מזיקים, ולכן בעצם מגינים עליו במינון הנכון מפניתמחלות לב, סרטן, מחלות דלקתיות, מחלות אימוניות וניווניות שונות.

    האנטיאוקסידנטים ביין הם בעלי פעילות הגנתית חזקה המעודדת אף תהליכים חיסוניים בגוף.

    נמצא שייתכן שפעילות פיטוכימיקלים אלה משפרת גם תפקודים קוגנטיבים אצל אנשים מבוגרים ומגינה מפני הידרדרות שחלה עם הגיל.

    במחקרים נמצאה השפעה דומה גם ליין לבן ולמיץ ענבים, שיכולה לאפשר המלצה לבחירת היין על פי טעם וסגנון, ואין סיבה לבחור בהכרח רק ביין האדום.

    סיכום ההמלצה לגבי יין- במידה ובדיקות הדם והכבד בסדר, מומלץ לשתות כוס יין ביום.

    בירה:

    כמו הרבה המצאות קולינריות, בירה היא  בצק שנשכח על ידי הטבח ותפח לתגלית חדשה!- ערבוב של בצק שעורה עם שמרים הביא לתגלית תזונתית חשובה.

    כאשר הבצק תפח הפך העמילן לסוכר, שהפך עם הזמן לאלכוהול. טעות זו היא המתכון המקורי הראשוני לייצור הבירה העתיקה.

    הבירה הראשונה יוצרה כנראה בבל משעורה ושמרים והיתה חצי נוזלית ולכן בימים קדומים נחשבה הבירה כלחם לשתייה.

    עם גילוי ייצור הלתת, כנראה במצרים העתיקה, הכילה הבירה כבר יותר אלכוהול

    הבירה הלבנה היא משקה צמחי טבעי פופולרי המבושל מלתת (שעורה) כישות (צמח) וכמובן מים, ומותסס בעזרת שמרים.

    הבירה מכילה פחמימות, אלכוהול, חלבונים, ויטמינים בעיקר מקבוצת B ורכיבים צמחיים שמקורם בחומרי הגלם הטבעיים.

    יחד עם כל הטוב התזונתי הזה, כמות האנרגיה המצויה בבירה זהה למשקאות טבעיים אחרים ונמוכה מהכמות המצויה ביין.

    בבירה אין שומן! כמות הפחמימות קטנה- רק 2.6 גרם ב-100 מ"ל משקה, כמות האנרגיה- רק 39 קק"ל ל-100 מ"ל משקה.

    אף אחד לא שותה 100 מ"ל, בדר"כ שותים פחית משקה- 330 מ"ל, שערכה הקלורי מגיע לכ-130 קלוריות.

    4 פחיות = כ-600 קלוריות! זהירות…

    הבירה השחורה היא משקה המיוצר מחומרים טבעיים, ללא תוספת חומרים משמרים או חומרי צבע.

    היא דלה בנתרן, ללא שומן, מורכבת ממים, לתת שעורה, תירס, לתת קלוי, כישות- צמח מטפס המוסיף לבירה ניחוח ומרירות, וקרמל.

    הבירה השחורה עוברת תהליך בישול בדומה לבירה הרגילה, אבל, בירה שחורה מכילה רק 35 קלוריות  ל-100 מ"ל.

    עם זאת אסור לשכוח כי בירה שחורה מכילה סוכר.

    סיכום תוצאות מחקרים אחרונים על היתרונות שבשתיית בירה:

    • בריאות העצמות- נמצא במחקרים כי צריכה מתונה של בירה ומשקאות אלכוהוליים קשורה לצפיפות עצם גבוהה יותר ואף לירידה בסיכון להתפתחות שברים. המנגנונים עדין נחקרים אך קשורים כנראה ל-3 מרכיבים הנמצאים בבירה: אלכוהול- במחקרים חדשים נמצא כי צריכה מתונה של אלכוהול מעכבת את פירוק העצם . צורן- צורן הוא מינרל שבמחקרים נמצא שיש לו השפעה בקידום יצירת ובניית העצם. בירה לבנה ושחורה הינם מהמקורות העשירים ביותר במינרל זה. פוליפנולים- גם נמצא במחקרים חדשים כי הם משפיעים על בריאות העצם.
    • מערכת החיסון- עוד נמצא במחקרים שצריכה מתונה של משקאות אלכוהוליים עשירים בפוליפנולים כמו בירה עשוייה להיות השפעה טובה על הבריאות ומערכת החיסון, בעיקר בקרב נשים.
    • הפחתת מחלות לב וכלי דם- שוב קשור לאתנול ולפוליפנולים- אנטיאוקסידנטים במשקה. בחלק מהמחקרים נמצא כי תכולת הפוליפנולים בבירה נמוכה מזו שמצוייה ביין אך הרכבה שונה. הרכב זה מעלה את זמינות ספיגתם של הפוליפנולים במערכת העיכול. בשנים האחרונות נחקרים רכיבים נוגדי חמצון הייחודים לבירה כמו קסנטוהומולינים ומלטונין.

    במחקרים נמצא כי שתייה מתונה קבועה של 3-7 כוסות בירה לבנה או אלכוהול אחר,בשבוע מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

    לסיכום, אלכוהול בכמות מתונה= בריאות! במידה ואין לכם בעיה עם השומנים בדם, בעיות בכבד ולחץ דם גבוה, מומלץ לכם לשתות אלכוהול, ככוס ביום.

    



    השאירו תגובה