הנושאים בהם אני מטפלת

עצירות

הדפסה

פורסם ביום חמישי, ינואר 14, 2010

עצירות

נתחיל ממהגדרה: עצירות מוגדרת כתדירות יציאה של פחות מ-3 פעמים בשבוע ו/או יציאות קשות וצורך בלחיצה חזקה כדי להתרוקן. קיימת הרגשת רצון "להתרוקן" בלי יכולת לעשות זאת.

רוב הסיבות לעצירות הן התנהגותיות, אבל הגורם העיקרי הוא, תזונה לא נכונה. בעזרת שינוי בתזונה ואורח החיים, ניתן לשפר את אופן וכמות היציאות.

אז איך עושים את זה? הדבר תלוי ב-3 גורמים:

1. שתייה מספיקה!

2. פעילות גופנית!

3. שילוב סיבים תזונתיים בתפריט!

מה זה אומר?

  1. לשתות, לשתות ושוב, לשתות! אנו זקוקים ל-30 מ"ל מים לכול 1 ק"ג משקל גוף. במידה ולא שותים מספיק, אין מה שירכך את הצואה והיא נתקעת במעי הגס, הצואה קשה, היציאות קשות ואנו סובלים מעצירות.  מומלץ להקפיד ולשתות לפחות 2 ליטר מים ביום!
  2. פעילות גופנית- תמיד מאוד מומלצת, חשובה מאוד לתנועתיות המעיים! עוזרת מאוד ליציאות סדירות. גם הליכה של חצי שעה נחשבת כפעילות גופנית. ישנו מד צעדים, אפילקציה בפלאפון שסופרת כמה צעדים אנחנו עושים ביום – pedometer, ההמלצה ללכת 10 אלף צעדים כל יום!
  3. תזונה נכונה- חשוב מאוד להקפיד על ארוחות מסודרות, בזמנים קבועים, שכול הזמן מערכת העיכול תעבוד. חשוב להקפיד על 3 ארוחות מסודרות וקבועות- בוקר, צהרים וערב ו-3 ארוחות ביניים (פרי או מעדן) בין לבין, שכול 4 שעות נאכל משהו-  מאוד מסייע למערכת העיכול ולתנועתיות (הפריסטלטיקה) של המעיים.      ארוחת הבוקר חשובה במיוחד, היא מגרה את המעיים להתחיל "לעבוד".

מומלץ לצרוך מזונות המכילים פרוביוטיקה, לדוגמא: יוגורט, דגני בוקר, משקה פרה-ביוטי, העוזרים למערכת העיכול.

חשוב מאוד להגדיל את כמות הסיבים התזונתיים שאנו צורכים לכ-30 גרם ביום.

היכן נמצאים הסיבים התזונתיים? בקליפות של ירקות ופירות, ולכן רצוי לשלב כל ארוחה עם ירק עם קליפה ובין הארוחות לצרוך פירות עם קליפה או פירות יבשים.  במיץ סחוט טבעי אין סיבים תזונתיים ולכן תמיד עדיף לאכול את הפרי ופחות לשתות את המיץ. גם בדגנים מלאים יש סיבים תזונתיים  כמו קמח מלא- לחם מחיטה מלאה, ברנפלקס, ביופלקס,קמח שיפון,  אורז מלא, פסטה מלאה, קוואקר, בורגול, שיבולת שועל, גרנולה,קוסקוס מלא. גם בקטניות- סויה, אפונה, עדשים, שעועית יבשה, חומוס, פול וכן בזרעים ואגוזים- גרעיני חמניות, גרעיני דלעת, שקדים, אגוזים, בוטנים.

מה תפקידם? אנחנו לא מעכלים את הסיבים התזונתיים, הם נשארים בקיבה, סופחים אליהם הרבה נוזלים, מתנפחים כמו ספוג ומעודדים את תנועתיות המעיים, ואת היציאות! יש לסיבים התזונתיים תפקידים נוספים בהקשר של מניעת מחלות כמו מחלות לב, סכרת וסרטן. חשוב מאוד לצרוך סיבים תזונתיים.

הסיבים סופחיים אליהם המון נוזלים! חשוב!! להקפיד לשתות הרבה מים כשצורכים סיבים תזונתיים, אחרת הם יכולים לגרום לעצירות.

יש להגביר את צריכת הסיבים בהדרגה למי שלא רגיל.

מומלץ לצרוך את הסיבים באמצעות המזון בלבד. אך, במידת הצורך ניתן להוסיף תכשירים המכילים סיבי פסיליום, הנמכרים ברשתות הפארם.

עוד עצות שיכולות לעזור:

  1. השריית 3 שזיפים מיובשים בכוס מים רותחים למשך הלילה. יש לשתות את המים בבוקר ולאכול את השזיפים.
  2. סובין חיטה טחון או זרעי פשתן טחונים- ניתן לשלבם עם יוגורט ביו או בסלט או במרק.
  3. לגרד עגבנייה בשלה בפומפיה, להוסיף כף שמן זית ולאכול כרסק עגבניות. מומלץ במיוחד בארוחת הבוקר.

מומלץ להימנע משימוש בחומרים "משלשלים" למיניהם- חומרים אלו בדרך כלל נמכרים בצורת תה ונחשבים כמשפיעים על עצבי המעי ומזרזים את פעולתו. הם עלולים להביא לתלות של המעי בהם, וכך נזקקים, עם הזמן לכמות גדולה יותר ויותר של התכשיר, הגוף מפתח בהם תלות, "מתמכרים" לתכשיר ובסופו של דבר הוא כבר לא עוזר.

לסיכום: הטיפול בעצירות, חשוב ביותר וניתן לפתור אותו בצורה טבעית, זה לא יפתר באמצעות דבר אחד בלבד, אלה שילוב של כל ההמלצות- פעילות גופנית, מים, סיבים תזונתיים ופרוביוטיקה. מי ששנים צרך משלשלים ותה טיבתי, צריך יותר סבלנות כדי לפתור את הבעיה בצורה טבעית, אבל אני רואה אותה נפתרת בקליניקה.

אין תחליף לאורח חיים בריא כפיתרון לכל בעיה.



תגובות שהושארו

  1. מאת סמי לוי:

    סובל מעצירות מתמשכת היציאות בבקרים במיוחד קשיים במיוחד הנני בן 69 חולה במגוון מחלות סכרת, צינתורים ונתוח מעקפיים בעיות בדרכי מרה לאחר כ17 שניים לאחר כריתת כיס מרה לאחרונה הוצאו אבנים מדרכי מרה, סובל מפרוסטטה ועוד, מבקש יעוץ טלפון
    050-6503644
    תודה,



השאירו תגובה